Pühapäev, 4. detsember Tee avaleheks |Hakka fänniks!
saarlane.ee
  Kalender
  Kontaktid
  Dokumendid
  Lemmikviited
  Koputaja
  Kasutaja profiil
Uudised
  Saaremaa
  Hiiumaa
  Eesti
  Välismaa
  Uus meedia
  Arhiiv
Kuulutused
Foorum
Kuhu minna?
Mängud
E-kaart
Galerii
Kataloog
I-kaart
Webmail
Naljanurk
Toob Saarlase sinuni!
Toob Saarlase sinuni!
Toob Saarlase sinuni!
  E-post Parool .Uus kasutaja | Unustasin parooli
 
  | prindi | saada sõbrale | kommentaarid e-postile |  
  Tulevased kokad ja kelnerid tõid Kuressaarde noorusliku kevade  
  Eesti koka- ja kelnerieriala õpilased võtavad mõõtu Kuressaare Ametikoolis eilsest tänaseni kestval riiklikul kutsevõistlusel “Nooruslik kevad Kuressaares 2006”.

Lisaks parimate kutseõppuritest kokkade ja teenindajate väljaselgitamisele on kolmandat korda Kuressaares peetava võistluse eesmärk õpilaste kutseoskuste arendamine, koka ja teenindaja elukutse maine tõstmine ning uute lahenduste leidmine eesti toidu valmistamisel ja serveerimisel.

Eile pärastlõunal alanud konkursil osalevad kutseõppeasutuse esindajad üle kogu Eesti – kokku 46 võistlejat ja 23 tiimi.

Kaunis ja maitsev eesti toit

“Kokkade ülesandeks on eesti toitude variatsioonid,” rääkis Kuressaare ametikooli hotelli- ja restoraniteenindusosakonna juhataja Maret Õunpuu.

Tulevased kokad planeerivad, valmistavad ja serveerivad kolmetunnise võistluse käigus kolmekäigulise söögikorra – eelroa, pearoa ja desserdi. Eelroa peakomponent on vähesoolane heeringas, pearoal seaseljakarbonaad, järelroal kohupiim. Kõigil võistlejatel on kasutada ühesugused nõud, keegi ei saa aga kasutada kaalu – mõõdetakse detsiliitri, näpuotsa- ja lusikatäite kaupa, silma järgi.

Kokad sooritavad enne praktilist tööd teooria testi, näidates teadmisi töövahendite ja toorainete ning erialase terminoloogia tundmises.

Vajalik suhtlemis- ja teenindusoskus

Individuaalselt osalevate kelnerite võistlus koosneb teoreetilisest ja praktilisest osast. Teoreetiline osa sisaldab küsimusi võistluse ajal valmistatavatest toitudest ja kokteilidest, töövahendite kasutamisest ja hügieenist. Praktiliste ülesannete hulka kuulub veini kallamine täpsuse ja kiiruse peale, tellimuse vastuvõtmine, menüü ja joogikaardi sobitamine, viie erineva toidukäigu serveerimine kliendile lauda.

“Lõpuks tõmbab iga kelner loosiga kokteili, mille ta valmistama ja serveerima peab,” lisas Õunpuu. ˇürii hindab nii teenindaja suhtlemist kliendiga kui ka teenindusoskust.

Tähtis pole ainult tulemus

Kokki ja kelnereid hindab kaks erinevat, nimekat ˛üriid, kuhu lisaks eestlastele kuuluvad ka asjatundjad Soomest.

“Hindame nii valmis toite kui toiduvalmistamise protsessi – ilma selleta ei saa,” rääkis kokkade võistlusest peakohtunik, presidendi kantselei peakokk Indrek Kivisalu. Toit ise annab sajast punktist 60, ülejäänud 40 punkti on puhtalt töövõtted, tööhügieen jne.

Iga käigu eest saab maksimaalselt 20 punkti – 10 punkti välimuse ja 10 punkti maitse eest. Kivisalu väitel subjektiivsus hindamisel erilist rolli ei mängi. “Oleme piisavalt palju näinud, maitsnud ja söönud ning usun, et teame mingisugust kuldset keskmist, milline toidu maitse peab olema,” tähendas ta. “Vaatame, kas roog on komponentidele omase maitsega, kas ta läheb hetke trendiga kokku.”

Küsimusele, kui populaarne on praegu eesti köök, vastas Kivisalu: “Hakkab populaarsemaks saama – näiteks pealinnas Kuldse Notsu kõrts on pidevalt rahvast täis. Muidugi oleneb palju sellest, kuidas toitu pakkuda.”
 
  Monika Puutsa Meie Maa 24-03-2006  
 
Jaga | FacebookTwitter  |
 
 
Lisa oma kommentaar
Nimi
E-Post
 
 
 
 
  Otsing Saarlasest
 
<< Märts 2006 >>
ETKNRLP
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
  Kas vaktsineerid end, koroonaviiruse vastu?  
  Jah.  
  Ei.  
  Võibolla.  
  Olen juba vaktsineeritud.  
  Tulemus

Soovita hääletust
 
  Päevapakkumised
Facebook
Neti.ee
Google
Parvlaevade sõidugraafik
Ilmakaart
Krediidipank
Swedbank
SEB
Online raadiod
Lingileht
Saaremaa postiindeksid
 Barbara, Barba, Parba, Varve, Varje, Varju 
© Deevision Webgraphics Kontakt | Reklaam | Screensaver | Rss | Külastajaid 3548 Veebimajutus: www.eq.ee